ACV Bali Tours

Hasznos információk Baliról:

 

Éghajlat, időjárás

Bali szigetre a monszun éghajlat a jellemző, amelyben két évszakot különböztetünk meg: a száraz évszak júniustól augusztusig tart, az esős évszak pedig decembertől márciusig. A köztes hónapokra a váltakozó időjárás jellemző.

 A száraz évszakban valóban kevés a csapadék, meleg, száraz, napsütéses idő van. A széljárás kellemes, júliusban, augusztusban viszont felerősödik egy kicsit. A levegő páratartalma 60-65%.

Esős évszakban sok a csapadék, de ez elsősorban a hegyvidéki területekre érvényes. Bali sziget déli részén viszont – és itt van a szállodák többsége – még az esős évszakban is kevesebb a csapadék. (Persze az időjárás mindig egy kiszámíthatatlan dolog.) A széljárás gyengébb, a levegő páratartalma 70-95%.

 

Vízfogyasztás

Indonéziában a vezetékes vizet nem tanácsos fogyasztani felforralás előtt, mert hasmenést okozhat. Legegyszerűbb palackozott szénsavmentes ásványvizet fogyasztani, ez Aqua néven ismert, és minden boltban lehet kapni.

 

Gyomorrontás:

 Előfordulhat, hogy a helyi ételek a trópusi fűszerek miatt kifognak az emberen. Ilyen esetben jól jön a széntabletta és egy kis diéta. A nagyon fűszeres ételeket pedig kerülni kell egy kis időre. Komolyabb gyomorpanasz esetén orvost kell hívni.

 

Orvosi szolgálat

 Ha a panaszok, tünetek nem múlnak el 1-2 napon belül, feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Minden nagyobb szállodában van orvosi szolgálat vagy kihívható orvos. Komolyabb kivizsgáláshoz kórházba kell menni.

Jól felszerelt, és külföldieket is ellátó kórháznak számít:

 - Rumah Sakit Kasih Ibu (Denpasar)

 - Rumah Sakit Sanglah (Denpasar).

 

Napsütés, leégés

 11:00 és 15:00 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon. Bali szigeten ez fokozottan érvényes, hiszen közel vagyunk az Egyenlítőhöz.

Napra leginkább úgy tanácsos menni, hogy bekeni magát az ember naptejjel, legalább 20 perccel a napra menetel előtt. A faktorszám legyen minimum 30-as, míg gyermekek esetében 50-es. Napközbeni sétákhoz ajánlott a kalap viselése.

 

Közlekedés

 Bali szigeten nincs komoly, kiépített tömegközlekedés. Mindössze két fajta busszal lehet szűkös keretek között mozogni. Egyik a bemo, ami egy belül átalakított, kisméretű mikrobusz, utasterében egy-egy hosszú pad lehelyezve. A bemo rögzített útvonalon halad a nagyobb városokon belül, vagy kis falvakat köt össze. Megállóhelyei nincsenek, beszálláshoz le kell inteni, ha éppen az utcán akarunk felszállni rá és nem a buszterminálon. Kiszálláskor pedig kopogni kell az ablakon, vagy csak előreszólni a sofőrnek.  A másik fajta busz a távolsági busz (bis umum), ami a nagyobb városokat köti össze. Ez is terminálok (buszpályaudvarok) között mozog. Köztes megállóhelyek nem igazán vannak. Egyik buszfajta sem légkondicionált, és általában tele vannak. Nem ajánljuk!

Amennyiben rendelkeznek nemzetközi jogosítvánnyal, a nagyobb városokban, turisztikai településeken lehetőség van autó vagy motorbérlésre. Szintén nem ajánljuk utasaink számára, hiszen a szigeten semmilyen közlekedési szabály sincs érvényben. Az  autók jobbkormányosak és emellett mindenki megy amerre lát. Nem ajánljuk!

 

 

Mikor utazzunk Balira?

Az egész év folyamán 20°C és 33°C közötti hőmérséklettel számolhatunk. Decembertől márciusig a nyugati monszun, esőzéseket hozhat, a páratartalom is magasabb, de a nappalok általában naposak, az eső este érkezik, és inkább záporként, gyorsan leesik. Júniustól szeptemberig a páratartalom alacsonyabb, és egészen hűvös lehet esténként. Az évnek ebben a szakaszában alig-alig találkozhatnak esővel a partvidékeken.

Ubudban, és a hegyvidékeken gyakori esőkre és egész évben sokszor borús időre lehet számítani. A magasabb régiókban, mint például Bedugul, vagy Kintanami, szintén szükség lehet egy vékony pulóverre, miután a nap lemegy.

 Tanácsok Balira utazóknak

 Az utazótáskába ne felejtsünk el betenni:

 - sebfertőtlenítő oldatot, sebtapaszt,

 - láz- és fájdalomcsillapítót,

 - hasmenés elleni és bélfertőtlenítő szert,

 - hányinger elleni készítményt,

 - csípés vagy napégés okozta bőrpír kezelésére szolgáló kenőcsöt,

 - valamint mindazokat a gyógyszereket, amelyeket rendszeresen szedünk,

- utasbiztosítást.

 

Az amerikai dollárt fogadják el legszélesebb körben. A főbb bankkártyákat a legtöbb szállodában, étteremben, és boltban elfogadják. A 2000 - nél régebbi sorozatú dollárt azonban a könnyű hamisíthatósága miatt nem fogadják el, vagy csökkentett árfolyamon váltják be.  Sok helyen fizethetünk akár dollárral is, de a pénzváltók számos valutát elfogadnak. Kérjük, csak bankban vagy hivatalos pénzváltónál váltsanak valutát!