ACV Bali Tours

 

Külleme is különös, szaga azonban egyenesen riasztja az embert! A durián terebélyes, örökzöld fákon terem, rothadó bűzt árasztó gyümölcs. Készül azonban belőle mártás, fűszer, sőt jégkrém is, a durián fa részeit pedig alkalmazzák a népi gyógyászatban, láz és sárgaság ellen is nagyon hasznos!

Sokan kifejezetten viszolyognak a duriántól, szállodákban rothadó szaga miatt fel sem szolgálják, és a közlekedési eszközökről is ki van tiltva. Pedig nagyon ízletes gyümölcs!

A fa virágai csak éjjel nyílnak, harang alakúak, a szirmok lapátra emlékeztetnek, színük leginkább sárgás, de lehet rózsaszín és fehér is. A durián kocsányokon lóg, termése gömbölyded, tojás alakú. Kissé olyan, mint egy buzogány. A héja zöld és vastag, felülete tüskés, húsa narancssárga. Íze semmire sem emlékeztet igazán – krémes, kissé vaníliaszerű, ha nagyon hasonlítgatni akarjuk, talán a sajt, vagy az édesebb dióbél jut róla eszünkbe.

Érett állapotban árasztja rothadó bűzét, a szag édeskés, nagyon kellemetlen. Akárhogyis: hazájában, Dél-Kelet Ázsiában a durián az egyik legértékesebb gyümölcsnek számít.

Eredetileg az ázsiai trópusi esőerdőkből származik, de megtalálható Indonéziában, a Maláj-félszigeten, India déli részén, Srí Lankán, Thaiföldön is. Szórványosan termesztik Indokínában és a Fülöp-szigeteken is. Ültetik Afrika keleti részén, valamint Dél-Amerikában és Közép-Amerikában. Hazájában – ahol a gyümölcsök királyának is tartják – nyersen fogyasztják magköpenyét, lehetőleg gyorsan, mert ha oxigénnel érintkezik, hamar megsavanyodik.

A durián termésmasszáját a malájok tartósítják, konzerv formájában is lehet kapni, a belsejéből Indonéziában mártást készítenek menta hozzáadásával. Általában rizzsel fogyasztják. Jégkrém készül a duriánpüréből. Pudinggal, fagylalttal is gyakran eszik. Tartós pasztát Thaiföldön készítenek belőle, fűszerként is ételekbe kerül.

Párolt zöldségként fogyasztják a durián éretlen, de egész terméseit, az enyhén mérgező magokat pedig főzik vagy pörkölik.

Természetesen nemcsak ételként használják ezt a finom, de rothadó szagú gyümölcsöt. Ázsiában afrodiziákum a termés, és a durián fának szinten minden részét alkalmazza a népi gyógyászat. A gyökere, a kérge, a termése és a levelei is hasznosak bizonyos betegségek kúrálásában. Láz ellen igen régóta bevetik, a sárgaságra pedig különösen ajánlott a duriánból készült főzet.

A durián gyümölcs tápanyagtartalma messze földön híres. Vitalizáló hatású, ma már wellness italt is készítenek belőle. Jókedvre derít, elűzi a fáradtságot, fitté varázsolja azt, aki fogyasztja. Potencianövelő gyümölcs. Jelentős mennyiségű Omega3 zsírsavat tartalmaz, vagyis a tengeri halakon túl a duriánt is nagyon érdemes fogyasztani egészségünk megőrzése érdekében! Sok fehérje van benne, így vegetáriánusok számára is javasolt.

jákafa (angolosan dzsekkfruit, illetve dzsekkfrút, Artocarpus heterophyllus vagy A. heterophylla) az eperfafélék családjába tartozó kenyérfafajta, amely Dél- és Kelet-Ázsiában őshonos. Banglades nemzeti gyümölcse.

Az angol „jackfruit” név amely a portugál Jacából ered, az pedig valószínűleg a malajálam nyelv csákká szavából. Az első portugál hajósok adták neki ezt a nevet India partjainál.

 

Nem keverendő össze a hasonló megjelenésű, de a mályvavirágúak rendjébe tartozó duriannal! A jákafára jellemző, hogy belül a közepén és a gyümölcsrózsák között nagyon ragacsos, tejfehér, rágógumiszerű anyag van. A gyümölcshús „rózsákra” szedhető, és ezekben a citromsárga rózsákban van a mag. Ez a legnagyobb, fán termő gyümölcs a Földön. Tömege elérheti a 36 kg-ot, hossza a 90 cm-t, átmérője az 50 cm-t.

Íze édes, a banán-őszibarack-mangó keverékéhez saját aromaanyag is társul.